Een landelijke tuin straalt rust, ruimte en een natuurlijke schoonheid uit. Geen strakke lijnen of moderne materialen, maar juist een losse, wellicht ietwat romantische sfeer met veel groen, natuurlijke elementen en gezellige hoekjes. Hoe je zo’n tuin inricht? Dat vertellen we je in dit blog!
Een landelijke tuin is echt een plek om tot rust te komen, het leven lijkt zich hier in een trager tempo af te spelen. Ga je een landelijke tuin inrichten, dan is het goed om je aan een aantal richtlijnen te houden. Zo voorkom je dat de uitstraling rommelig wordt.
Een losse, organische indeling
In een landelijke tuin draait het niet zo zeer om perfectie, maar veel meer om sfeer en beleving. Vermijd daarom te veel strakke lijnen, of symmetrie. Je kunt beter kiezen voor een speelse indeling en kronkelende paden, ronde borders en verspringende hoogtes. Een grindpaadje dat tussen de bloemen door slingert, een kleine zithoek onder een boom of een muurtje van stapelstenen geven de tuin een informele en natuurlijke structuur.
Werk met natuurlijke materialen
Een landelijke tuin hoort bij de natuur te passen. Je wilt je er echt in het groen wanen. Voor de materialen in je tuin, kun je dan ook het beste kiezen voor natuurlijke materialen zoals hout, grind, schelpen, natuursteen en verweerd metaal. Vermijd glanzend kunststof of strak beton, dat past beter bij een moderne omgeving.
Ga bijvoorbeeld voor een terras van stapstenen en grind, kies borderranden van cortenstaal en ga voor houten tuinmeubelen, zoals de loungeset van Bear Chair. Op die manier krijgt je tuin een speelse en natuurlijke uitstraling.
Laat de beplanting de hoofdrol spelen
In een landelijke tuin is een weelderige beplanting een must. Bloemen, planten en struiken mogen hier volop hun gang gaan. Kies voor borders met een mix van vaste planten, siergrassen, kruiden en bloembollen voor een indrukwekkende uitstraling. Combineer hoge en lage planten en laat ze voor een deel over het pad of gazon hangen. Een beetje losheid geeft je tuin direct een andere sfeer.
Voeg bewust structuur toe
Het klinkt misschien makkelijk om een landelijke tuin te ontwerpen, je wilt het immers een beetje weelderig hebben. Als je echter helemaal geen structuur toevoegt, wordt het een rommeltje. Een landelijke tuin oogt het mooist als je werkt met zichtlijnen en als er ook wat te zien is op ooghoogte. Denk dan bijvoorbeeld aan een eenvoudige pergola met klimplanten, zoals rozen of clematis, een leiboom, of een houten schutting begroeid met kamperfoelie.
Ga voor gezellige zitplekken
Een landelijke tuin kan best groot zijn en een paar fijne zitplekken zijn dan ook een must. Kijk goed waar je die zitplekken wilt plaatsen. Bekijk waar op welk moment van de dag de zon staat en zet de zitplekken zo weg dat je op ieder moment van de dag voor een plek in de zon of juist in de schaduw kunt kiezen. Verder kun je ook zitplekken voor verschillende doeleinden maken. Zo kun je bijvoorbeeld een terras met eettafel en stoelen maken, een zithoek om te genieten van een kopje thee en een hoekje waar je heerlijk op een stoel languit in de zon kunt liggen. Kijk ook naar privacy. Door middel van wat hogere beplanting kun je de zitplekken van elkaar of van de openbare ruimte afschermen. Zo heb je altijd een plekje waar je heerlijk kunt genieten van je tuin en rust kunt vinden.